Handboek Tunnelbouw versie 2015.1

Civieltechnisch Ontwerp en Realisatie van Tunnels

COB commissie T202
Versie: 2015.1
Datum: juli 2015


Dit handboek gaat in op algemene aspecten betreffende ontwerp en uitvoering van weg- en railtunnels.

Doel van dit boek is ontwerpers en bouwers van tunnels te ondersteunen, door inzicht te bieden in alle aspecten die komen kijken bij ontwerp en realisatie en tevens bestaande potentiële oplossingen in de vorm van ‘best practices’te tonen. Het is daarmee bedoeld als een naslagwerk voor professionals en niet zozeer als leerboek.

De inhoud is gebaseerd op SATO 2006, aangevuld met specifieke kennis van railtunnels. Daarnaast zijn ervaringen uit de periode 2006 tot heden verwerkt. Op basis van kennis van deskundigen is zoveel mogelijk de ‘state of the art’ van de tunnelbouw vastgelegd, waarbij herhaling van tekst uit andere beschikbare documenten is vermeden, tenzij het om niet openbaar verkrijgbare documenten gaat. Waar nodig en relevant wordt wel naar andere documenten verwezen.

Boortunnels komen in de huidige uitgave van dit handboek nog niet voor, het document beperkt zich tot ‘cut-and cover’- en afzinktunnels.

Het handboek is gemaakt door en voor de participanten van het COB en zal tevens door een permanente COB-commissie worden beheerd. Gebruikers kunnen input leveren aan deze commissie middels het gerbuikersforum. Het is de uitdrukkelijke wens van de samenstellers dat dit handboek daardoor een levend document zal zijn, dat op elk moment een zo goed mogelijke afspiegeling van de ‘state of the art’ laat zien.

 

Het Handboek Tunnelbouw is mogelijk gemaakt door de inbreng en inzet van:

 

RWSlcoblogo struktoncivielmovaresArcadisProRailarthelogo gemeente den haaggemeenteadamLogo Gemeente Rotterdam 710x2171341213604 logo royal haskoningdhv 1BN kleurkopieDeltaresgeobest logofugro logoKoninklijke BAMGr groen4ShowCaseLarge heijmansschrumpf1