Voor de bouw van de tunnelelementen gaat de voorkeur uit naar een bouwdok met open bemaling waarin voldoende ruimte is voor alle tunnelelementen van de tunnel. Andere mogelijkheden zijn: een bouwdok met folieconstructie, een scheepsdok of een toeritdok.
Bouwdok
Dit bouwdok is te vergelijken met een normale bouwput voorzien van een bemalingssysteem.
De plaats van het bouwdok wordt bij voorkeur gekozen in de nabijheid van de tunnellocatie op één van de oevers van de te ondertunnelen waterweg.
De oppervlaktematen van het bouwdok worden bepaald door de lengte en breedte van de tunnelelementen en de benodigde werkruimte rondom de elementen.
Scheepsdok of toeritdok
Met enige aanpassingen kan de bouwkuip of bouwput van de toerit of de afgebouwde toerit worden ingericht als tijdelijk bouwdok. In een dergelijk bouwdok is doorgaans slechts plaats voor het bouwen van één, relatief kort, tunnelelement tegelijk. De hierbij toegepaste fasering en werkmethode is ook mogelijk bij het gebruik van een scheepsdok.
Welke mogelijkheid wordt toegepast, hangt sterk af van de omstandigheden en locatie van de tunnel en de beschikbaarheid van een bruikbaar scheepsdok.