Navigatie in het document kan op de volgende manieren geschieden:

  • Door in het linker deelvenster door te klikken van hoofdonderwerp naar subonderwerpen, totdat het gewenste subonderwerp is bereikt.
  • Door het invoeren van een zoekterm.
  • Door binnen een eenmaal geopend artikel door te klikken op hyperlinks in de tekst.

Het handboek is ingedeeld in een vijftal hoofdonderwerpen:

  • In ‘Introductie’ worden definities en terminologie vastgelegd, wordt ingegaan op de geometrie van tunnels voor verschillende doeleinden en worden bouwmethoden beschreven.
  • In ‘Ontwerpaspecten’ worden allereerst de algemene eisen en beoordelingscriteria omschreven en wordt onderscheid gemaakt tussen de ontwerpaspecten voor de uitvoering en de uiteindelijk te bouwen constructie. Hierbij komen zowel aspecten waarmee rekening moet worden gehouden, als ontwerpmethoden aan bod.
  • In ‘Ontwerpaspecten Definitieve constructie’ en ‘Ontwerpaspecten Uitvoering’ komen de best practices aan bod, waarbij voor zover mogelijk onderscheid is gemaakt tussen tijdelijke en permanente constructies. Met tijdelijke constructies wordt hier vooral verwezen naar constructies die spelen in de bouwfase, dus onder dit hoofdonderwerp zijn de verschillende uitvoeringsprincipes ook uitgebreid terug te vinden.
  • In ‘Uitvoering’ tenslotte worden het uitvoeringsproces en verschillende uitvoeringsmethoden beschreven.

Aansluiting inspectieput op betonconstructies

Artikel nr. 391

Functies

Het opvangen van ongelijkmatige zettingen tussen de put en de betonconstructie.

Toepassingen

In rioleringssystemen bij de aansluiting van de buis op de betonconstructie.

Detailontwerp

In de betonconstructie wordt een met 10 mm airex omwikkelde U2-koppeling ingestort, waarop de buis wordt aangesloten. Tussen put en betonconstructie wordt altijd een zgn. pendelstuk toegepast. Dit is een buis met een lengte van ca. 1 m. die tussen 2 koppelingen wordt aangebracht. Het niveau van de aansluiting van de inspectieputten op de betonconstructie ligt veel lager dan van het normale niveau van de vloeistofafvoer in de betonnen vloer van de toerit. De vloer van de toerit zal derhalve lokaal verdikt moeten worden om de buis te herbergen.

Motivering

Er is uitgegaan van een P.V.C. aansluiting omdat dit materiaal eenvoudig te verwerken is en omdat het vroeger veel gebruikte asbest-cement niet meer toegepast mag worden. Het pendelstuk laat een grotere hoekverdraaiing toe.

Figuur 391.1 - Aansluiting inspectieput-betonconstructie

Aspecten ten aanzien van de RAMS-score

Tabel 391.1 - Aandachtspunten RAMS-criteria aansluiting inspectieput op betonconstructie

Variant

betonnen inspectieput

R

Reliability
(Betrouwbaarheid)

Redelijk, vervormingscapaciteit van de verbinding is beperkt.

A

Availability
(Beschikbaarheid)

Goed, mits schoongehouden.

M

Maintainability
(Onderhoudbaarheid)

Goed, vanaf maaiveld is de put bereikbaar.

S

Safety
(Veiligheid)

Goed, geen bijzonderheden.