Navigatie in het document kan op de volgende manieren geschieden:

  • Door in het linker deelvenster door te klikken van hoofdonderwerp naar subonderwerpen, totdat het gewenste subonderwerp is bereikt.
  • Door het invoeren van een zoekterm.
  • Door binnen een eenmaal geopend artikel door te klikken op hyperlinks in de tekst.

Het handboek is ingedeeld in een vijftal hoofdonderwerpen:

  • In ‘Introductie’ worden definities en terminologie vastgelegd, wordt ingegaan op de geometrie van tunnels voor verschillende doeleinden en worden bouwmethoden beschreven.
  • In ‘Ontwerpaspecten’ worden allereerst de algemene eisen en beoordelingscriteria omschreven en wordt onderscheid gemaakt tussen de ontwerpaspecten voor de uitvoering en de uiteindelijk te bouwen constructie. Hierbij komen zowel aspecten waarmee rekening moet worden gehouden, als ontwerpmethoden aan bod.
  • In ‘Ontwerpaspecten Definitieve constructie’ en ‘Ontwerpaspecten Uitvoering’ komen de best practices aan bod, waarbij voor zover mogelijk onderscheid is gemaakt tussen tijdelijke en permanente constructies. Met tijdelijke constructies wordt hier vooral verwezen naar constructies die spelen in de bouwfase, dus onder dit hoofdonderwerp zijn de verschillende uitvoeringsprincipes ook uitgebreid terug te vinden.
  • In ‘Uitvoering’ tenslotte worden het uitvoeringsproces en verschillende uitvoeringsmethoden beschreven.

Afvoerbuizen

Artikel nr. 502

Functie

Het afvoeren van hemelwater vanaf de afvoerputten naar een pomp-/waterkelder.

Verder hebben de afvoerbuizen als functie de afvoer van gevaarlijke stoffen.

Toepassingen

In de vloeren van het gesloten deel van een tunnel. Dit geldt voor zowel een spoortunnel als voor een verkeerstunnel.

Detailontwerp

De in te storten afvoerbuizen worden omwikkeld met schuimband met een gesloten cellenstructuur. Bij voegovergangen wordt een zettingsmof toegepast (zie figuur 502.1). Het dilatatievoegprofiel dient onder de afvoerbuis te worden doorgeleid om bij lekkage van de afvoerbuis instroom van grondwater in de tunnel tegen te gaan alsmede dat bij een eventuele verstopping van de afvoerbuis deze vanuit de binnenzijde van de tunnel kan worden uitgehakt en hersteld.

Motivering

Conservering

Niet van toepassing.

Figuur 502.1 - Principe doorsnede afvoerbuis t.p.v. voegovergang

Figuur 502.2 - Principe aanzicht afvoerbuis t.p.v. voegovergang