Navigatie in het document kan op de volgende manieren geschieden:

  • Door in het linker deelvenster door te klikken van hoofdonderwerp naar subonderwerpen, totdat het gewenste subonderwerp is bereikt.
  • Door het invoeren van een zoekterm.
  • Door binnen een eenmaal geopend artikel door te klikken op hyperlinks in de tekst.

Het handboek is ingedeeld in een vijftal hoofdonderwerpen:

  • In ‘Introductie’ worden definities en terminologie vastgelegd, wordt ingegaan op de geometrie van tunnels voor verschillende doeleinden en worden bouwmethoden beschreven.
  • In ‘Ontwerpaspecten’ worden allereerst de algemene eisen en beoordelingscriteria omschreven en wordt onderscheid gemaakt tussen de ontwerpaspecten voor de uitvoering en de uiteindelijk te bouwen constructie. Hierbij komen zowel aspecten waarmee rekening moet worden gehouden, als ontwerpmethoden aan bod.
  • In ‘Ontwerpaspecten Definitieve constructie’ en ‘Ontwerpaspecten Uitvoering’ komen de best practices aan bod, waarbij voor zover mogelijk onderscheid is gemaakt tussen tijdelijke en permanente constructies. Met tijdelijke constructies wordt hier vooral verwezen naar constructies die spelen in de bouwfase, dus onder dit hoofdonderwerp zijn de verschillende uitvoeringsprincipes ook uitgebreid terug te vinden.
  • In ‘Uitvoering’ tenslotte worden het uitvoeringsproces en verschillende uitvoeringsmethoden beschreven.

Vergunningen ten behoeve van uitvoering aanleg

Artikel nr. 520

Hieronder volgt een overzicht van vergunningen die naast de omgevingsvergunning voor het bouwen en de openstellingsvergunning van toepassing zijn bij een cut-and-cover of een openbak tunnel.

Let op: deze lijst is slechts een voorbeeld ter indicatie, niet compleet en aan wijzigingen in wet- en regelgeving onderhavig.

Tabel 520.1

Soort vergunning
Opmerking
Omgevingsvergunning voor het kappen en/of melding boswet Meestal de eerst benodigde vergunning. Vaak kritisch in de planning.
Omgevingsvergunning en/of melding voor het slopen
Omgevingsvergunning voor het bouwen van een bouwkuip In veel gevallen is het mogelijk de omgevingsvergunning voor de bouwkuip los aan te vragen van de omgevingsvergunning voor de tunnel. Hierdoor spreidt men het risico in de planning. Bespreek deze werkwijze altijd voor met het bevoegd gezag.
Ontheffing Flora- en Faunawet Vaak benodigd om bomen te mogen kappen. Daarom ook kritisch in de planning.
Omgevingsvergunning wegen Bouwfase voor o.a. aanleg uitwegen
Ontheffing provinciale wegenverordening
Onttrekkingsbesluit weg Onttrekken aan openbaarheid
Vaarwegenontheffing
Vergunning Wbr

 

Bouwfase en gebruiksfase voor werkzaamheden in, op, onder en in de nabijheid van Waterstaatsobjecten zoals rijkswegen en rijkswaterwegen
Ontgrondingenvergunning
Watervergunning Bouwfase en gebruiksfase voor diverse activiteiten zoals het lozen van bemalingswater of water uit de pompkelder in oppervlaktewater, het onttrekken van grond- en oppervlaktewater en werkzaamheden in, op, onder en in de nabijheid van waterkeringen
Watervergunning voor het aanleggen van een kanteldijk Voor de bouw van een tunnel is het vaak nodig om een kanteldijk aan te leggen. Hiervoor is een watervergunning benodigd.
Ontheffing APV (geluid) Voor de bouwfase afhankelijk van de bouwmethode en omgeving
Verkeersbesluit (Babw) Voor de bouwfase bij tijdelijke maatregelen wegen in beheer bij gemeente, provincie en/of rijksoverheid en voor de gebruiksfase.
Verkeersbesluit vaarwegen
Ontheffing RVV
Vergunning rioolaansluiting Gebruiksfase t.b.v. het bedieningsgebouw
Keurvergunning Voor werken in / doorsnijden en aanpassingen van een waterkering.