Navigatie in het document kan op de volgende manieren geschieden:

  • Door in het linker deelvenster door te klikken van hoofdonderwerp naar subonderwerpen, totdat het gewenste subonderwerp is bereikt.
  • Door het invoeren van een zoekterm.
  • Door binnen een eenmaal geopend artikel door te klikken op hyperlinks in de tekst.

Het handboek is ingedeeld in een vijftal hoofdonderwerpen:

  • In ‘Introductie’ worden definities en terminologie vastgelegd, wordt ingegaan op de geometrie van tunnels voor verschillende doeleinden en worden bouwmethoden beschreven.
  • In ‘Ontwerpaspecten’ worden allereerst de algemene eisen en beoordelingscriteria omschreven en wordt onderscheid gemaakt tussen de ontwerpaspecten voor de uitvoering en de uiteindelijk te bouwen constructie. Hierbij komen zowel aspecten waarmee rekening moet worden gehouden, als ontwerpmethoden aan bod.
  • In ‘Ontwerpaspecten Definitieve constructie’ en ‘Ontwerpaspecten Uitvoering’ komen de best practices aan bod, waarbij voor zover mogelijk onderscheid is gemaakt tussen tijdelijke en permanente constructies. Met tijdelijke constructies wordt hier vooral verwezen naar constructies die spelen in de bouwfase, dus onder dit hoofdonderwerp zijn de verschillende uitvoeringsprincipes ook uitgebreid terug te vinden.
  • In ‘Uitvoering’ tenslotte worden het uitvoeringsproces en verschillende uitvoeringsmethoden beschreven.

In kaart brengen van de situatie

Artikel nr. 528

Voorafgaand aan het werk moet van de belendingen in kaart zijn gebracht of ze schade kunnen ondervinden ten gevolge van de werkzaamheden. Afhankelijk van lokale factoren en werkzaamheden kan een inschatting worden gemaakt van het gebied waarbinnen schade aan gebouwen kan worden verwacht, bijvoorbeeld binnen een straal van circa 25 m. Inzicht in de constructies is van belang om te bepalen wat nog toelaatbaar is. Zo kan informatie over gebruikte materialen of de diepte van de heipalen van belendingen mede bepalend zijn voor de keuze van de werkmethoden.

Veelal wordt voorafgaand aan de uitvoering een uitgebreide vooropname gedaan van de belendingen. Deze bestaat uit complete beschrijvingen van de bouwkundige staat op detailniveau, dus een beschrijving van elke zichtbare scheur en vastlegging daarvan op beeldmateriaal. In geval van schadeclaims achteraf kan hiermee worden vastgesteld of eventuele schade gedurende de uitvoering van het werk is ontstaan of daarvoor.

Grenzen aan trillingen zijn bijvoorbeeld vastgelegd in de Wet geluidhinder [66], het Besluit Geluidhinder en de Meet- en beoordelingsrichtlijn. Voor continu of herhaald voorkomende trillingen gedurende uitsluitend de dagperiode over kortere perioden dan drie maanden worden in bepaalde situaties hogere waarden toegelaten. Met betrekking tot geluid zijn eveneens eisen opgenomen in het bouwbesluit, zie onderstaande tabellen bij wijze van voorbeeld. Het bevoegd gezag kan ontheffing verlenen van geluid en trillingssterkte.

Tabel 528.1

Tabel 528.2

 

In onderstaande grafiek is voor enige specifieke bouwwerkzaamheden de geluidbelasting (dagwaarde) gegeven in relatie tot de afstand en grenswaarden uit Bouwbesluit 2012 [75].

Uit het bovenstaande blijkt onder meer dat op een afstand van minder dan 60 m de maximale toelaatbare geluidbelasting van 80 dB(A) wordt overschreden bij reguliere heiwerkzaamheden. Verder blijkt dat vanaf 350 m voldaan wordt aan de grenswaarde van 60 dB(A). Bij woningen op kortere afstand dan 350 mag er dus niet zonder meer worden geheid. In stedelijke omgeving is dus vaak ontheffing nodig.

Speciale aandacht is ook nodig voor eventueel aanwezige objecten binnen het werkterrein. Vóór aanvang van de werkzaamheden moeten eventuele kabels en leidingen in kaart zijn gebracht middels een KLIC melding en eventueel door het graven van een proefsleuf. Ook moet er worden onderzocht of er obstakels, explosieven en/of archeologische vondsten te verwachten zijn.

In toenemende mate nemen ook milieutechnische en ecologische aspecten een belangrijke plaats in.

Figuur 528.1 - Geluidniveau bouwwerkzaamheden in relatie tot afstand en grenswaarden Bouwbesluit